Quantcast
Channel: Katerina Janouch » Okategoriserade
Viewing all articles
Browse latest Browse all 26

Att skriva roman – ett kokboksrecept

$
0
0

Dag 3 av #skrivjuli var  igår. Jag satt på färjan till Visby och skrev. För som jag sa på Twitter, varenda ledig minut kan du – precis som jag – fylla med bokstäver. Dock hann jag aldrig ladda upp texten för wifit sög och jag hann bara inte nätr jag väl kom fram, full rulle vart det från första sekunden och sen in på småtimmarna…  men det kompenserar jag nu. Får bli 2 inlägg idag så jag hinner ifatt!

Du behöver egentligen inte krångla till det.

Du kan till exempel göra så här:

Du hittar på en berättelse. Ett slags skelett. (Det blir ändå inte riktigt som du tänkt dig i slutet, för berättelser lever ett eget magiskt liv och slingrar iväg utom din kontroll, testa! Du kommer att bli förvånad!).

Du skriver ner alla dina tankar kring berättelsen i ett dokument, som en bruksansvisning till dig själv ungefär. ”Synopsis” kallas det. Eller struktur. Du kan vara hur utförlig du vill. Du kan också ha flera olika synopsisar. Jag har ett för de personer som är med i boken och ett för det som ska hända. För det ska hända vissa saker i boken. Det är bra att komma ihåg dem (lätt att tappa bort sig…)

Ett person-synosis är superbra att ha för att kunna gå till detta uppskissade persongalleri och kolla vad folk heter, hur gamla de är, vad deras barn heter osv. Det är många människor med i min bok – svårt att hålla alla i huvudet! Så de har ett eget dokument där de är fajlade. (Jag undrar var alla dessa människor ÄR, på riktigt? Alltså de måste ju FINNAS. jag ser dem framför mig! Omöjligt att de bara är påhittade ur min skalle.)

Sen är det bara att följa ditt innehålls-synopsis, scen för scen, som en film du ska beskriva. Det som rullar på i huvudet ska ner i dokumentet.

Det allra första du skriver ska vi inte kalla för ”bok”. Jag kallar det för utkast. Andra säger råmanus. Det är en första version, en kladd, själva grunden till romanen. När det är klart är en väldigt stor del av jobbet gjort. Men det är långtifrån det hela.

Hur lång tid det tar att göra ett sådant? Det beror på hur fort du skriver. 10.000 tecken per dag blir 300.000 tecken på en månad. Det är en rätt tunn bok, men ändå väldigt många ord. Som grund räcker det ofta. Du kommer att märka att du i vissa avsnitt galopperat för snabbt och behöver fylla ut kapitlen, kanske med mer dialog, kanske med fler personporträtt eller miljöer. Så fylls det på. Men räkna ändå med ca 100 timmars arbete, drygt 3 timmar per dag i juli, om du vill åstadkomma dina 300.000 tecken.

När du skrivit den första versionen tar finslipningen vid. Du måste läsa det du skrivit, och inte bara en gång, utan flera gånger. Det är det som kallas för ”redigering” – och om det får du veta mer inom kort. Till dess – lycka till! Skriv nu så att tangenterna eller pennan glöder.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 26

Latest Images

Trending Articles


Isa Stenberg: Vi samarbetade med Sveriges farligaste fångar


Benjamin Ingrosso om att vara gay


Hötorgsterrassen


Svensk 25-årig kvinna häktad för giftmordsförsök på sambo


Våra vackraste blå färger


Nike AIK Matchshorts vita


Bybutiken i Kirjais till salu


Test Ford ECOSPORT


Äldre kvinna försvunnen i Jakobstad


DaddyFitness.. Vem FAN är den där usla bror..